Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

Studenten op bezoek / Visiting students

Vrijdag 12 mei jl. had ik al weer voor de vijfde keer een 25-tal Amerikaanse studenten en hun begeleiders van het Corcordia College in Minnesota op bezoek, in het kader van hun tweejaarlijkse studiereis naar Zuid-Afrika. Bart Luirink van ZAM en ik hebben inleidingen gehouden over de huidige situatie in Zuid-Afrika, de geschiedenis van de anti-apartheidsbeweging en onze collectie daarover, en vervolgens een serie vragen beantwoord. De dag daarvoor had ik ook al een gastcollege over de anti-apartheid en zuidelijk Afrika collectie gegeven voor een groep studenten van de Universiteit van Amsterdam die een programma over Zuid-Afrika volgen en samen met hun docent Vincent Kuitenbrouwer een workshop met hen gedaan rond een paar thematische sets posters van anti-apartheid acties die ik had uitgezocht. Altijd weer leuk dit soort activiteiten ter afwisseling van mijn archiefwerk - en ook nog mooi weer, zodat we na afloop nog even in de zon op de trappen van het IISG-gebouw konden zitten.

Last Friday, May 12, for the fifth time a group of 25 American students and their mentors from Concordia College in Minnesota paid a visit to the International Institute of Social History, as part of their preparations for a study trip to South Africa. Bart Luirink of ZAM and myself gave introductions about the current situation in South Africa, the history of the anti-apartheid struggle and our collection on that subject, after which we answered a series of questions of the students. The previous day, I gave a guest lecture for a group of students of the University of Amsterdam following a programme on South Africa, about the Anti-Apartheid and Southern Africa collection of the institute and did a workshop with them together with their lecturer Vincent Kuitenbrouwer around some thematic sets of posters of anti-apartheid actions which I had selected. Always nice things to do in addition to my regular archival work - and nice weather outside, so afterwards we could sit in the sun for a while on the stairs of the IISH-building.