Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

Ballade van Pinelli in het Cobra Museum

Date: 
23 April 2017
Location: 
Cobra Museum, Amstelveen

Start: 11:00 uur

Op 15 december 1969 viel de Italiaanse anarchist Giuseppe Pinelli uit een raam op de vierde verdieping van het hoofdbureau van politie in Milaan. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij een bomexplosie op de ertegenover gelegen Piazza Fontana, enkele dagen eerder, die dertien doden en tientallen gewonden ten gevolge had. Hoewel de politie van een ongeluk sprak, wordt in brede kringen aangenomen dat Pinelli’s val onvrijwillig was.

Zijn dood inspireerde verschillende kunstenaars. De latere Nobelprijswinnaar Dario Fo schreef het toneelstuk Morte accidentale di un anarchico en de schilder-beeldhouwer Enrico Baj maakte ‘De begrafenis van de anarchist Pinelli’. Dit kunstwerk, dat eerder in het Museum Boymans-Van Beuningen te zien was, is nu tentoongesteld in Amstelveen, waar het Cobra Museum een expositie aan Baj wijdt.

Op 23 april organiseert het museum in samenwerking met de Vrije Bond een BAJeenkomst, die gewijd is aan de anarchistische aspecten van het werk van de Italiaan. Kijk hier voor het programma.

Er worden liederen ten gehore gebracht door Almudena Rubio en Davide Christiani, waaronder de ‘Ballade van Pinelli’

Almudena Rubio werkt op het IISG aan de digitalisering van de archieven van CNT en FAI.