Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

De Strijd-rondleiding: De ideale arbeider. Een ochtend over Henri Polak

Date: 
20 November 2015
Location: 
IISG, Amsterdam

Dit najaar zendt de VARA de serie De Strijd uit, over de geschiedenis van de arbeider in Nederland. Hiervoor is veel onderzoek gedaan bij het IISG.  Het instituut organiseert daarom drie ‘De Strijd-rondleidingen’ over respectievelijk stakingen, de ideale arbeider en charisma & revolutie. De opbouw is steeds als volgt: u krijgt een lezing van een IISG-historicus waarna u, achter de schermen van het IISG, speciaal voor de lezing geselecteerde archiefstukken te zien krijgt. Voor elke bijeenkomst kunt u zich apart aanmelden.

20 november: De Ideale arbeider. Een ochtend over Henri Polak

Lezing en rondleiding door Prof. Dr Karin Hofmeester

Foto van Henri Polak. Collectie IISGDe ideale arbeider werkte acht uur, sliep acht uur en had acht uur voor ontspanning. Volgens Henri Polak (1868-1943), vooral bekend als leider van de Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkers Bond (ANDB) moesten arbeiders deze vrije tijd gebruiken om zich te verdiepen in kunst, wetenschap en natuur.

Waar haalde Polak  zijn ideeën vandaan? Hoe probeerde hij arbeiders te overtuigen naar concerten en lezingen te gaan en de natuur in te trekken?  En bovenal: wat vonden arbeiders eigenlijk van zijn idealen ? IISG onderzoeker Karin Hofmeester geeft antwoorden op deze vragen aan de hand van stukken uit de collecties van het instituut.

Invoering 8-urendag. Collectie IISGDeelname is gratis, maar graag aanmelden via guidedtour@iisg.nl onder vermelding van Rondwandeling De Strijd 20 november. Tijd 11.00 -12.30 uur.

Zie ook de andere De Strijd-rondleidingen in het IISG

13 november: Leve de revolutie! Over leiders en charisma. Door Jan Willem Stutje  al geweest)

27 november: Stakingen in Nederland. Door Sjaak van der Velden