Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

Exit Globalisering. Wat zijn de gevolgen van protectionisme voor de Nederlandse Arbeidsmarkt?

Date: 
13 June 2017
Location: 
Pakhuis der Zwijger, Amsterdam

19.30 Kleine Zaal

‘Globalisering, hoera!’, dat leek een aantal jaren geleden nog het credo van vele economen, politici en wetenschappers. Het afgelopen jaar was een ware wake-up call; burgers stemden massaal voor nationalistische partijen die predikten de grenzen te sluiten en binnenlandse productie te beschermen. Het luidde: ‘America First’, ‘Brexit’, maar ook de ‘Nexit’, ‘Frexit’ en andere exits kwamen ter sprake. Spreken hier de verliezers van globalisering? Zal hierdoor een trend van de-globalisering worden ingezet? En welke gevolgen heeft dat voor de Nederlandse Amsterdamse arbeidsmarkt? We gaan hierover in gesprek met historici, bedrijven en lokale initiatieven

Steden vormen binnen de geglobaliseerde wereld knooppunten van internationale handel. Zowel op financieel als economisch gebied spelen zij een belangrijke rol in de relaties tussen landen. Welke gevolgen heeft de-globalisering voor de Amsterdamse economie? Zullen er banen verdwijnen of zijn we in staat om een lokale economie op te richten?

Winnaars of verliezers?

Economen, politici en wetenschappers waren er over uit: het openstellen van de grenzen voor buitenlandse productie en het intensief samenwerken met andere landen zou er voor zorgen dat iedereen erop vooruit zou gaan. Natuurlijk waren er radicale activisten die er niks van wilden weten, maar uiteindelijk zou blijken dat globalisering alleen maar winnaars kent. Inmiddels wordt erkend dat globalisering wel degelijk verliezers kent.

Met onder anderen

  • Peer Vries, onderzoeker bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis
  • Hella Hueck, Presentatrice bij RTL Z
  • Edwin Oskam, Strategisch Adviseur bij Amsterdam Economic Board

Deze avond wordt georganiseerd in de reeks De Toekomst van Werk. Het IISG is partner van deze reeks.