Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

Uitreiking Volkskrant-IISG Scriptieprijs voor Geschiedenis 2017

Date: 
6 December 2017
Location: 
Spui25, Amsterdam

Op woensdag 6 december is de uitreiking van de Volkskrant IISG Scriptieprijs 2017.  De feestelijke bijeenkomst begint met een lezing door schrijver en historicus Ewoud Kieft 'Kunnen wetenschappers wel schrijven?' 

Na de lezing presenteren de drie genomineerden kort hun scriptie en wordt de winnaar bekend gemaakt. 

 

Programma

17.00 uur

  • Lezing Ewoud Kieft 'Kunnen wetenschappers wel schrijven?'
  • Presentaties van de drie genomineerden
  • Uitreiking

18.30

  • Borrel

Moderator: Martijn van Calmthout, wetenschapsredacteur bij de Volkskrant

Aanmelden via Spui25.nl

Over de lezing

Wat komt er kijken bij het schrijven van geschiedenisboeken voor een breed publiek? Veel geschiedenisboeken verkopen inmiddels beter dan romans, er is enorme vraag naar goed geschreven historische non-fictie. Toch zijn het vooral journalisten als Geert Mak en Annejet van der Zijl - en niet de binnen de universitaire wereld werkende historici - die dit publiek bedienen. Is er een spanning tussen geschiedwetenschap en publieksboeken? Of kunnen wetenschappers gewoon niet goed genoeg schrijven?

Ewoud Kieft

Schrijver en historicus Ewoud Kieft heeft promotieonderzoek gedaan aan het NIOD en Universiteit Utrecht, als journalist gewerkt bij NRC Boeken, schrijft liedteksten en is net begonnen aan zijn eerste roman. Zijn drie laatste boeken gingen over historische onderwerpen, over Mein Kampf, het Europese oorlogsenthousiasme van 1914, en de bezettingstijd in Nederland, werden genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de AKO Literatuurprijs, en bereikten een breed publiek, maar waren ook gebaseerd op geschiedwetenschappelijk onderzoek.

Kijk hier voor meer informatie over de Volskrant-IISG Scriptieprijs voor Geschiedenis