Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

Olav Hofland schreef de beste scriptie van 2017

 

Op 6 december is de prijs voor de beste MA-scriptie voor geschiedenis 2017 uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Spui25 in Amsterdam. Juryvoorzitter Jouke Turpijn overhandigde de cheque aan winnaar Olav Hofland. 

 

Uit het juryrapport:
Olav Hofland schreef een rijke geschiedenis over aanpassing en overleving, waarin hij Kremlin en keuken met elkaar weet te verbinden. De overheidsbronnen, kookboeken, kranten, columns en voedseltechnologische tijdschriften, zijn met oog voor detail en liefde voor taal en vertaling gekozen. Het onderwerp bevindt zich op het historiografisch gezien zeer relevante snijvlak van politieke geschiedenis, voedselgeschiedenis en Ruslandkunde. Het verhaal is zeer goed opgebouwd en leest vloeiend, als een pageturner. Olav Hofland heeft de balans gevonden tussen droom en daad. De idealen van het post-Stalin regime over de belangrijkste brandstof: voedsel, bleken immers in werkelijkheid vooral de hond, of de beer, in de pot te zijn.  

 

Drie uitstekende kandidaten
De jury was dit jaar blij verrast door de kwaliteit van de scripties. Wytze Stellingwerf  eindigde op de tweede plaats met zijn scriptie The Patriot behind the pot. A historical and archeological study of ceramics, glassware and politics in the Dutch Household of the Revolutionary Era: 1780-1815. Kay Boers eindigde op de derde plaats met zijn scriptie Between a House of Prayer and a Den of Robbers. Violence in Church space and the politics of Christian victimhood in the fourth Century.  De jury:De jury bestond uit een divers gezelschap waarin alle grote geschiedenisopleidingen van Nederland vertegenwoordigd zijn. Jan Hein Furnée van de Radboud Universiteit Nijmegen, Anna Tijsseling, Universiteit Utrecht, Dennis Bos Universiteit Leiden en Jouke Turpijn, Universiteit van Amsterdam. Peer Vries en Filipa Ribeiro da Silva namen als medewerkers van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis deel.

 

Over De Volkskrant-IISG Scriptieprijs
De prijs is een initiatief van het IISG en De Volkskrant. De prijs wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt voor de beste MA-scriptie, aan een Nederlandse universiteit geschreven, op het gebied van de nationale of internationale geschiedenis. Het IISG stelt een geldprijs van €1500 beschikbaar voor de winnende scriptie. De Volkskrant publiceerde een mooi interview met de winnaar.  
Posted: 
7 December 2017