Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

Uitreiking IISG-Volkskrant Scriptieprijs 2018

Graag nodigen wij u uit voor de feestelijke uitreiking van de IISG-Volkskrant Scriptieprijs 2018. Dit jaar vindt het plaats in de prachtige nieuwe Max Nettlauzaal op het IISG. Toegang is gratis, meldt u zich wel aan op secretar@iisg.nl.

Sprekers
Voor de negende editie van de scriptieprijs hebben we deze keer twee sprekers uitgenodigd.

Op 30 november verschijnt het nieuwe boek van Mariëlle Hageman, De geschiedenis volgens Bicker. Het is het enerverende persoonlijke verhaal van een van de grondleggers van de Nederlandse democratie en tegelijk een geschiedenis van Europa en Amerika in de tijd van Verlichting en revolutie. Hageman richt zich op de 18e eeuwse Bicker. Enkele maanden later (februari 2019) verschijnt Wij zijn de Bickers! van Simone van der Vlugt. Zij beschrijft de familie in de zestiende eeuw, als ze hun positie in de stadselite innemen, en volgen ze naar de zeventiende eeuw, als ze op het toppunt van hun macht komen. Beide auteurs vertellen op 6 december over hun boek en de totstandkoming ervan.  

Mariëlle Hageman (links) is schrijver, redacteur en (archief)onderzoeker. Hageman schrijft over geschiedenis, vaak over de geschiedenis van Amsterdam en van Nederland. Ze studeerde kunstgeschiedenis en theaterwetenschap gestudeerd en promoveerde in geschiedenis, op een proefschrift over politieke rituelen in de tijd van Karel de Grote en zijn opvolgers. 
Simone van der Vlugt is een van Nederlands bekendste schrijvers van historische romans, thrillers en jeugdboeken. Ze ontving diverse prijzen, waaronder de NS Publieksprijs, en haar werk is wereldwijd vertaald. Van haar boeken zijn in Nederland ruim 2,5 miljoen exemplaren verkocht. Dit boek wordt het eerste non-fictieboek van Van der Vlugt.

Programma
17.00 uur    opening
17.10 uur    Marielle Hageman - auteur van het boek 'De geschiedenis volgens Bicker'
17.25 uur    Simone van der Vlugt - auteur van 'Wij zijn de Bickers'
17.40 uur    gesprek met beide auteurs
17.50 uur    presentaties door de drie genomineerden
18.20 uur    De voorzitter leest voor uit juryrapport en maakt de winnaar bekend
18.30 uur    bubbels + borrel + muziek
20.00 uur    einde bijeenkomst

Posted: 
14 November 2018