Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

Uitverkochte première Bouwen te midden van Eenzaamheid

Dinsdag 24 oktober, één dag voor het honderdjarig jubileum van de Russische revolutie (oude Russische kalender), vond in EYE filminstituut de première plaats van de film “Bouwen te midden van eenzaamheid”, die regisseur Pim Zwier maakte in samenwerking met onderzoeker Gijs Kessler van het IISG. De voorstelling was geheel uitverkocht en de reacties van het publiek waren lovend.

De film vertelt het verhaal van de Nederlandse architect Han van Loghem, die in de jaren twintig huizen bouwde en stedenbouwkundige plannen ontwierp in het Siberische Kemerovo. Hij is gebaseerd op een collectie brieven van Van Loghem’s echtgenote Berthe Neumeijer, die bewaard wordt op het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Passages uit de brieven worden uitgesproken door de acteurs Stijn Westenend en Gonny Gaakeer tegen de achtergrond van beeldmateriaal uit de periode. Op de première deden de acteurs dit live, en deze expanded cinema variant van de film zal nog een aantal keren te zien, zijn, om te beginnen op 11 november op het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden, en op 25 november in Museum Het Schip in Amsterdam. De vertoningen worden ingeleid door IISG-onderzoeker Gijs Kessler.

Voor VPRO radioprogramma Nooit Meer Slapen vertelden filmmaker Pim Zwier en historicus Gijs Kessler (IISG) over dit bijzondere project op het snijvlak van kunst en wetenschap:

Voor meer informatie over het project kijk hier

Kalender:

trailer Bouwen te midden van eenzaamheid from Pim Zwier on Vimeo.

Posted: 
25 October 2017