Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

Anarchisme - Archieven

De intellectuele wortels van het anarchisme liggen in het midden van de negentiende eeuw. De papieren van sleutelfiguren Bakoenin en Elisée Reclus worden bewaard op het IISG. De libertaire vleugel van de Eerste Internationale en de latere geschiedenis daarvan is gedocumenteerd in de archieven van de Fédération Jurassienne, Jacques Gross en Fritz Brupbacher.

De papieren van Gustav Landauer vormen een rijke bron voor de Duitse beweging, die van Alexander Berkman en Emma Goldman bestrijken zowel de Amerikaanse als de Russische anarchistische beweging. De Latijns-Amerikaanse variant is te vinden in de collecties Ugo Fedeli, Hugo Rolland en Augustin Hamon.

De praktijk van het anarcho-syndicalisme is neergelegd in de archieven van de Confederación Nacional del Trabajo en de Federación Anarquista Ibérica, die vooral de tijd van de Spaanse Burgeroorlog beslaan. De archieven van Rudolf Rocker, Grigori Maximov, Senya en Mollie Fléchine-Steimer, Christiaan Cornelissen en Augustin Souchy vertellen bijna de gehele geschiedenis van het Europese anarcho-syndicalisme. De archieven van de anarchistische uitgevers van Freedom en Fraye Arbeyter Shtime werpen een licht op de anarchistische beweging in haar dagelijkse doen en laten.

De overwegend anarchistische tendensen in de studenten- en jeugdbewegingen uit de jaren '60 en 70 zijn terug te vinden in de archieven van de Internationale Situationniste, Provo en in de Parijs Mei 1968 collectie.

Ook de Italiaanse archieven in het IISG zijn voornamelijk van anarchistische signatuur. Voorbeelden zijn het archief Armando Borghi met veel materiaal van en over Errico Malatesta, de archieven van Ugo Fedeli, van Luce Fabbri en van haar vader, Luigi Fabbri. Het archief van de Partito Anarchico Italiano geeft een beeld van de beweging in de jaren '80 en '90 van de twintigste eeuw.