Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

Archief-overdrachtsproject met Zuid-Afrika

In april 2012 bracht de archivaris van de Anti-apartheid en zuidelijk Afrika collectie een werkbezoek aan Zuid-Afrika, op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Pretoria. Tijdens dat bezoek werden met name gesprekken gevoerd met de archieven van het African National Congress (ANC), het Nelson Mandela Centre of Memory en het South African History Archive (SAHA). Met het doel om de belangstelling te peilen bij deze archieven voor de overdracht van (al dan niet dubbel) archiefmateriaal uit de anti-apartheid en zuidelijk afrika collectie bij het IISG. Het resultaat daarvan was dat er niet alleen belangstelling bestond voor de dubbele boeken, periodieken, posters, etc. afkomstig uit de NiZA-collectie, maar vooral ook voor digitale kopieën van vele foto’s, dia’s, posters en ander beeldmateriaal in de IISG-collectie die ontbreken in met name het archief van het ANC, dat gevestigd is aan de Universiteit van Fort Hare.

In de afgelopen maanden werd vervolgens een project uitgewerkt voor de overdracht van (kopieën van) tal van archief items van het IISG naar Zuid-Afrika, gefinancierd door de Nederlandse ambassade aldaar. Naar verwachting zal het officiële contract in augustus worden getekend en het project in de daaropvolgende maanden worden uitgevoerd.
Voor meer informatie over het project: Kier Schuringa – ksc@iisg.nl

Foto van het National Heritage and Cultural Studies Centre aan de Universiteit van Fort Hare, waar het ANC-archief is gehuisvest