Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

Nieuwe publicaties / New publications

De afgelopen weken kwamen twee nieuwe publicaties uit over verschillende aspecten van de anti-apartheids beweging in Nederland waarvoor de anti-apartheid en zuidelijk Afrika collectie van het IISG (veel) werd gebruikt. Allereerst het fotoboek After Mandela: Een Nederlands eerbetoon van Jan Dirk van der Burg en Stefanie Grätz. Daarin staan foto's van een groot aantal straten, pleinen, bruggen, scholen, etc. in Nederland die naar Nelson Mandela zijn vernoemd. In de begeleidende tekst wordt interessante achtergrondinformatie gegeven over vooral het gemeentelijke vernoemingsbeleid in deze. Voor meer informatie en bestelling van het boek: http://www.post-editions.com/?page=mandela&switchlang

Op maandag 30 september jl. promoveerde Roeland Muskens aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift van 375 pagina's waar hij acht jaar aan werkte en ondermeer uitgebreid archiefonderzoek deed bij het IISG, getiteld Aan de goede kant: Een geschiedenis van de Nederlandse anti-apartheidsbeweging 1960-1990. In dit proefschrift geeft Muskens een uitgebreide beschrijving van de activiteiten en resultaten van organisaties als het Comité Zuid-Afrika, Anti-Apartheids Beweging Nederland, Werkgroep Kairos, Komitee Zuidelijk Afrika en de acties tegen Shell en de autonome beweging tegen apartheid. Het proefschrift is uiteraard bij het IISG aanwezig, maar de schrijver is reeds begonnen met het vervaardigen van een meer publieksvriendelijke versie die hopelijk binnen niet al te lange tijd zal uitkomen.

These past few weeks two new books werd published in The Netherlands on different aspects of the anti-apartheid movement in this country, for which the anti-apartheid and southern Africa collection of the International Institute of Social History was (extensively) used. First of all the photo book After Mandela: A Dutch tribute by Jan Dirk van der Burg and Stefanie Grätz. The book presents photographs of a large number of streets, squares, bridges, schools, etc. named after Nelson Mandela in The Netherlands. Besides, it includes interesting stories about the decisions of the local councils involved in these tributes to Mandela. For more information and to order the book: http://www.post-editions.com/?page=mandela&switchlang

On September 30, Roeland Muskens successfully defended at the University of Amsterdam his thesis Aan de goede kant: Een geschiedenis van de Nederlandse anti-apartheidsbeweging 1960-1990 on the history of the broad anti-apartheid movement in The Netherlands. This thesis of over 375 pages was the result of eight years of work, including extensive research in the archives of the anti-apartheid groups at the International Institute of Social History. Hopefully a popular edition of this study will be published soon.