Onderzoekt en verzamelt de geschiedenis van werk, werkenden en arbeidsverhoudingen wereldwijd

Aanbieding foto uit IISG collectie aan president Nyusi van Mozambique

Tags: 

Vrijdagmiddag 19 mei jl. mocht ik in Museum Prinsenhof te Delft namens het IISG een mooi afgedrukte en ingelijste foto uit onze collectie aanbieden aan de president van Mozambique (op het podium) die een officiëel staatsbezoek aan Nederland bracht. Het was een foto uit juli 1979 met de toenmalige president Samora Machel en vier Nederlanders werkzaam in Mozambique die hem een steunbetuiging overhandigden - zie http://hdl.handle.net/10622/701FA493-E1FD-43CA-9362-37B63E8C38C0 Ik vond die foto wel symbolisch voor de steun vanuit Nederland voor de bevrijdingsstrijd van FRELIMO en onafhankelijk Mozambique. Ik deed de aanbieding samen met Rudi Westerveld (rechts), die er ook in 1979 bij was. De aanbieding gaf mij meteen de gelegenheid om iets te zeggen over al het Mozambique-gerelateerde materiaal in de anti-apartheid en zuidelijk Afrika collectie van het IISG. Eerder op de dag was ik ook al als archivaris zuidelijk Afrika van het IISG een van de gasten geweest op een lunch van de Koning en Koningin ter ere van de President Nyusi op het Paleis Noordeinde in Den Haag. Een bijzondere ervaring.