Onderzoekt en verzamelt de geschiedenis van werk, werkenden en arbeidsverhoudingen wereldwijd

Afsluitende bijeenkomst archiefproject rond de NiZA-collectie

Op dinsdagmiddag 19 april 2011 vond op het IISG een bijeenkomst plaats ter gelegenheid van de formele afsluiting van het archiefproject rond de anti-apartheid en zuidelijk Afrika collectie die het IISG  in maart 2008 van het Nederlands instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA) had ontvangen. Met een subsidie van het SNS Reaal Fonds werkte archivaris en voormalig anti-apartheidsactivist Kier Schuringa de afgelopen drie jaar aan de archieven en bijbehorende documentatie collecties van de Ant-Apartheids Beweging Nederland (AABN), het Angola Comité/Komitee Zuidelijk Afrika (KZA) en de Eduardo Mondlane Stichting die in 1997 in het NiZA opgingen. Tijdens de bijeenkomst deed de archivaris verslag van zijn werkzaamheden in het kader van dit project en schetste hij de betekenis van deze collectie voor het IISG.

Roeland Muskens zette vervolgens uiteen hoe hij mede op basis van deze archieven werkt aan een proefschrift over de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen de apartheid.

De bijeenkomst werd afgesloten door de Zuid-Afrikaanse ambassadeur in Nederland, de heer Peter Goosen, die het belang van dit archiefmateriaal óók voor Zuid-Afrika aangaf en daarna een kleine tentoonstelling van foto’s en actiemateriaal over de activiteiten van de AABN en KZA tegen de apartheid in de hal van het instituut opende.